Architectuur langs de rails en meer

Tramlijn Oldenzaal Denekamp en station Leiden II

Het oude gezegde “Wie het kleine niet eerd is het grote niet weerd ” brengt mij tot twee uitersten. In dit kader zijn zowel het tramemplacement Denekamp als Station Leiden II te bestellen bij BIELZ!

 tramlijn Oldenzaal-Denekamp

De maand is het emplacement Denekamp gerealiseerd.

De tramverbinding  was één van de twee tramlijnen van de Nederlandsch Westfaalsche Stoomtram maatschappij (NWSM), welke in 1896 in Oldenzaal werd opgericht. Naast de lijn naar Denekamp onderhield deze maatschappij ook een tramverbinding met het Duitse Gronau. Ooit was het de bedoeling geweest dat de tramlijn via Ootmarsum en Tubbergen naar Almelo zou worden doorgetrokken, maar hier is uiteindelijk niets van terechtgekomen.

       

    foto P Collet dank aan Stationsweb afbouw gerealiseerd door F Wilborts

      

foto halte Losser Utrechts archief

Het stationsgebouwtje is erg klein. Het doet sterk denken aan een verkorte versie van het kleine type GOLS-station, zoals deze nog in Boekelo en Zelhem te vinden zijn (zonder bovenverdieping…). Het gebouwtje heeft een levendig aanzien, dankzij de muren die uit twee soorten (en twee kleuren) kalkzandsteen zijn opgetrokken.  Naast het stationsgebouw werd een retirade gebouw geplaatst. Dit voormalige toiletgebouwtje, met haar lessenaarsdak, is nog in originele staat te zien  met het stationsgebouw. (dank aan stationsinfo.nl)
Deze tramgebouwen van Denekamp en Losser  zijn vanaf nu te bestellen  in elke schaal!

Station Leiden II

Het station  werd in 1879 opgeleverd en was een ontwerp van D.A.N. Margadant.  het valt onder de stijl van het electricisme en was het eerste stationsgebouw in deze stijl. Het station bestaat uit een  hoge middenresaliet , twee terugstaande lage delen en twee op één lijn staande  hoge hoekrisalieten. dits station  was het knoppunt van  de lijn Amsterdam-Rotterdam  en de tramlijn richting Oegstgeest en Katwijk. zie leiden toen en nu http://www.leidentoenennu.nl/s/station-centraal/

dank aan Utrechts archief

Station Leiden II is in H0 124 cm lang en is vanaf nu direct te bestellen levertijd 3 a vier weken

 

made by BIELZ

 

Share this post
  , , , ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.