Luister naar het gebouw !
Elke gebouw wat U koopt bij 3dscaleworks heeft zo zijn eigen verhaal. Vaak zijn opdrachtgevers personen met herinneringen aan meestal vervlogen tijden waarbij het gebouw centraal staat. Het kan bewoning zijn of beleving. Bij het tot stand komen van vele van de gebouwen die worden her ontworpen en geprint gaat eerst onderzoek aan vooraf in de desbetreffende archieven. Het lezen van de bestekken heeft iets vreemds, je kijkt naar aantekeningen van soms 150 jaar oud van bijvoorbeeld van Brederode en leest soms opmerkingen over discutabele aanbestedingen of andere belangwekkende voorvallen. Dit en het verhaal van de opdrachtgever geven het model zijn waarde!
Bij ontbrekende gegevens is soms èèn referentiepunt voldoende om een volledige tekening in CAD te realiseren wat best wel arbeidsintensief werk is. Het intekenen wordt gevolgd door het onderverdelen van het gebouw in printbare delen die virtueel gepast worden en daar wordt rekening gehouden met de vaardigheid van een gemiddelde bouwer.
Na het virtueel passen worden de onderdelen geprint en worden kozijnen zo gemaakt dat ze in de uitsparingen klikken de onderdelen worden in verschillende resolutie tot wel 100 micron geprint wat zorgt voor een mooi oppervlak. Uiteindelijk wordt het pakket verstuurd en is het aan de vaardigheid van de bouwer om hier iets moois van te maken.
Voorbeeld Apeldoorn 1911( met dank aan Rob van ’t Ende)
Het feit dat er meer als 1600 gebouwen ter beschikking zijn in alle schalen is mede te danken aan de compleetheid van de archieven, de goede documentatie s die Nederland rijk is zowel op het internet als in de boeken. Toon aangevend zijn daarin, Wichor Bramer ( Stationsweb.nl) voor de vele impressies, Victor Lansink (auteur verdwenen spoorlijnen) , Nico Spilt ( Langs de rails) of Wim Wegman( Sporen van verdwenen lijnen) en al die mensen elke dag bezig zijn met de vele spoorweg herinneringen. Het is genoegen om deze gebouwen te realiseren en en soms tranen te zien als een gebouw herinneringen tot leven brengt! de 3D techniek helpt mij daar bij.
Wat is uw verhaal?
Is het een stations gebouw of is het uw eigen woning of wijk of winkel?
laat het weten!