Architectuur langs de rails en meer

De Hoekse lijn herleeft

In 2017 is de Hoekse Lijn overgenomen door de Rotterdamse metro, die gereden wordt door de RET. Station Maassluis krijgt dan een andere naam, namelijk Maassluis Centrum, analoog aan de naamswijziging in Pijnacker met Pijnacker Centrum. Op station Maassluis Centrum zal dan de Rotterdamse Metrolijn B gaan stoppen. terug is de tijd.

 

Stationnementen  Maassluis en Vlaardingen

Tot de aanleg van de Hoekse Lijn werd in 1875 in de Tweede Kamer besloten. De minister van binnenlandse zaken, Heemskerk, wilde de lijn slechts aanleggen tot Maassluis, maar de Tweede Kamer bereikte door een amendement dat de lijn werd doorgetrokken naar Hoek van Holland.

De lijn werd aangelegd als aftakking van de bestaande lijn Rotterdam – Den Haag door de Staat der Nederlanden en in exploitatie gegeven aan de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Het gedeelte Schiedam (thans Schiedam Centrum) – Vlaardingen – Maassluis werd geopend op 17 augustus 1891. Maassluis – Hoek van Holland Strand volgde officieel op 1 juni 1893, hoewel in mei 1893 de treinen van de lokaaldienst tussen Rotterdam en Maassluis al doorreden naar Hoek van Holland. De spoorlijn ligt grotendeels op een speciaal hiervoor aangelegde waterkerende dijk, waarin tijdens de aanleg van de lijn enkele keersluizen zijn opgenomen. Tijdens de watersnoodramp van 1953 voorkwam de spoordijk het onderlopen van het land ten noorden ervan. Een deel van de spoordijk is naast het spoor in de jaren 90 verhoogd en loopt samen met de Deltadijk. Dit project werd in 1995 afgerond met de aanleg van de Delflandse Buitensluis bij Vlaardingen, waar de oude draaibrug werd vervangen door een nieuwe ophaalbrug.

De stationen Maassluis en Vlaardingen zijn twee van de grotere eilandsstations geweest  die een pracht zullen zijn op uw baan

 station in aanbouw

 

Share this post
  , ,


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.