Architectuur langs de rails en meer

Aanbieding 150 jaar railvervoer in de Zaanstreek

Op 30 oktober 1869 werd de enkelsporige lijn Uitgeest-Zaandam geopend en dat betekende voor de regio heel wat. In 1864 werd uiteindelijk dit tracé vastgesteld en vele kubs zand werden bij de duinen in Castricum afgegraven die de veengrond verving op het tracé.. Architect K.H van Brederode trok hier een ander register open in zijn ontwerpen van standaard stations . door een combinatie te kiezen van pleisterwerk aan de perron en soms zijkanten en gevoegde stenen aan de voorkant. Vooral de gebroken hoofdmuren waren apart. ( waarschijnlijk gebouwd naar voorbeeld is het herenhuis op padlaan 12 ,te Krommenie). Dit type station werd vaak in de colour local verstiert aan de voorzijde met meer of minder ornamenten. Vanaf 27 november is een selectie van wetenswaardigheden te zien in de vitrines op het stadhuis van Zaanstad.

     

Net als dit tracé is ook de vergelijking te trekken met 3dscaleworks die op 28 oktober 2016 de website online zette, ook dit met horten en stoten. Vele gebouwen zijn gerealiseerd voor liefhebbers van realistisch bouwen en Musea in binnen- en buitenland. Dit is zeker niet van een leien dakje gegaan en is nog steeds geen simpele opgave. Architecten hadden ook zo hun visie over complexe constructies en versieringen die niet altijd te herleiden zijn uit de bestekken, maar gelukig hebben wij dan de foto’s nog!. Elk gebouw is dan ook uniek al is dat soms klein , maar detail moeten wel meegenomen worden in de printtekeningen . Geen seriematige productie( 1000 stuks of meer) maar unieke gebouwen is en blijft de doelstelling, ook al kost de ontwikkeling ervan soms meer tijd! 3dscaleworks streeft realisme na, Alle modellen worden duurzaam geprint van een zetmeelverbindingen ( PLA) genoemd en zijn uniek . Zoals Märklin gelimiteerde versies( 100) uitgeeft van bepaalde locs zo doet 3dscaleworks dit met alle gebouwen! De waarde wordt bepaald door de weergave van een herinnering en het zorgvuldig bouwen van dit schaalmodel.

 

Actie is beeindigd 1st druk is uitverkocht!

In het kader van beide data, zullen bij aankoop van de stations Zaandam, Zaandijk, Wormerveer en Krommenie- Assendelft gedurende 12 maanden ( vanaf 28 okt 2019)de aankopen  vergezeld gaan van een prachtig boek  geschreven door Jan van der Male over 150 jaar railvervoer in de Zaanstreek ter waarde van €19,95 plus een kopie  van het originele bestek, zolang de voorraad strekt

Als compensatie zullen de station uitgevoerd worden met regionale reclame borden ! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.