Architectuur langs de rails en meer

Stoomtramweg Gronau-Denekamp

In 1903 werd  de NWSM  lijn geopend  met als eindstationen Oldenzaal, Denekamp en Gronau.  is een voormalig tramstation en hoort daarom eigenlijk niet thuis op deze site. Toch wil ik dit stationsgebouwtje niet onbesproken laten, niet in de laatste plaats omdat het een bijzonder gaaf – en aan de buitenzijde- in een nagenoeg authentieke staat verkerend gebouwtje is.
De tramverbinding tussen Oldenzaal en Denekamp was één van de twee tramlijnen van de Nederlandsch Westfaalsche Stoomtram maatschappij (NWSM), welke in 1896 in Oldenzaal werd opgericht. Naast de lijn naar Denekamp onderhield deze maatschappij ook een tramverbinding met het Duitse Gronau. Ooit was het de bedoeling geweest dat de tramlijn via Ootmarsum en Tubbergen naar Almelo zou worden doorgetrokken, maar hier is uiteindelijk niets van terechtgekomen.
In Denekamp werd de aanleg van de nieuwe tramverbinding kennelijk wel heel voortvarend ter hand genomen. In 1897 kwam het stationsgebouwtje namelijk al gereed, terwijl de aanleg van de tramverbinding nog goed en wel moest beginnen! Door tegenslagen duurde het echter nog zo’n zes jaar voordat de tramverbinding met Oldenzaal daadwerkelijk een feit was, maar in de zomer van 1903 konden zowel station als tramverbinding dan eindelijk in gebruik worden genomen.
Het stationsgebouwtje is erg klein. Het doet sterk denken aan een verkorte versie van het kleine type GOLS-station, zoals deze nog in Boekelo en Zelhem te vinden zijn (zonder bovenverdieping…). Het gebouwtje heeft ee levendig aanzien, dankzij de muren die uit twee soorten (en twee kleuren) kalkzandsteen zijn opgetrokken. Op de perrongevel, dat overigens vaak voor voorgevel wordt aangezien, staat in fraaie letters de plaatsnaam geschilderd. Deze geschilderde letters zijn nog volstrekt origineel, al zullen ze in de loop van de tijd ongetwijfeld één of meerdere keren zijn overgeschilderd. Naast het stationsgebouw staat nog een klein bijgebouwtje. Dit voormalige toiletgebouwtje, met haar lessenaarsdak, is nog in originele staat, al is dit er niet echt van af te zien. zie zie stationsinfo

 

Afbeeldingsresultaat voor station Denekamp     

op de afbeeldingen kunnen auteursrechten rusten

Het bijzonder fraaie stationsgebouwtje van Denekamp  is wederom te bestellen bij ons. Zowel het station als de retirade en goederenloods zijn herontworpen voor elke  schaal en afgebouwd door Frans Wilborts

 

Dus voor al de tramliefhebbers is nu een compleet emplacement aanwezig in de winkel!  zie zie winkel

Dank gaat uit naar Patrick Heinink voor de informatie  en Frans Wilborts voor het afbouwen

Share this post
  , , ,


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.