Architectuur langs de rails en meer

Station Elst 1877-1982

Station Elst .

Voor de spoorwegen was Elst een eeuw lang meer dan alleen maar een stopplaats aan de lijn Arnhem-Nijmegen. De grote verwachtingen die men in de 19e eeuw had blijken al uit de afmetingen van het in 1879 gereedgekomen stationsgebouw, dat groter was dan op grond van het inwonertal mocht worden verwacht. De loop van de huidige “Stationsstraat” herinnert nog aan de wel zeer excentrische situering van het station. In 1879 werd de spoorlijn Arnhem-Nijmegen geopend, in 1882 volgde de boog richting Vork-Geldermalsen. De electrificatie van de lijn Arnhem Nijmegen kwam gereed in april 1940.

station Elst

station Elst 1900

CAD tekening station Elst

Met de bouw van dit station doet een nieuwe uitvoering van een 4de klasse station zijn intrede. Het gebouw was laag en lanVoor de spoorwegen was Elst een eeuw lang meer dan alleen maar een stopplaats aan de lijn Arnhem-Nijmegen. De grote verwachtingen die men in de 19e eeuw had blijken al uit de afmetingen van het in 1879 gereedgekomen stationsgebouw, dat groter was dan op grond van het inwonertal mocht worden verwacht. De loop van de huidige “Stationsstraat” herinnert nog aan de wel zeer excentrische situering van het station. In 1879 werd de spoorlijn Arnhem-Nijmegen geopend, in 1882 volgde de boog richting Vork-Geldermalsen. De electrificatie van de lijn Arnhem Nijmegen kwam gereed in april 1940.

gerekt. Aan de straatzijde bevonden zich in het midden een puntgevel waarin een groot uurwerk was geplaatst.  De puntgevels zijn versiert met hangend lat-en ander houtwerk. Vaak zijn deze gedurende de jaren door slijtage en achterstallig onderhoud verwijderd. De eindgelvels zijn verschillend . Èèn ervan  bevindt zich de toegang tot de toiletten.

Dit station is wederom herontworpen door BIELZ en beschikbaar voor de modelbouw

 

Share this post
  


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.